Vaccinaties zijn van levensbelang

Misschien ga je binnenkort op reis of wellicht is er een andere reden waarom je de vaccinaties nodig hebt? Het is hoe dan ook belangrijk dat je de gevraagde vaccinaties laat zetten. Vaccinaties kunnen je namelijk beschermen tegen ernstige ziektes en voorkomen in sommige gevallen zelfs dat je komt te overlijden. Desondanks is het logisch dat je meer wilt weten over de vaccinaties, voordat je je laat vaccineren. In dit artikel zullen er twee vaccinaties worden uitgelicht. De vaccinaties voor meningokokken en hepatitis A zullen worden besproken. Lees dus rustig verder als je nieuwsgierig bent naar die twee prikken.

Meningokokken

De vaccinatie meningokokken helpt voorkomen dat je een hersenvliesontsteking krijgt. Meningitis, ook wel hersenvliesontsteking, is een infectieziekte. De ontsteking in het hersenvlies wordt veroorzaakt door een bacterie. Er zijn vijf verschillende soorten bacteriën die in Nederland voorkomen, namelijk A, B, C, Y en W. Via kleine druppeltjes, door te niezen en zoenen, wordt de bacterie van mens op mens overgedragen.

Meningitis wordt gekenmerkt door griepachtige verschijnselen. De ziekte kan zich snel ontwikkelen en ernstige vormen aannemen. Om dit te voorkomen is de vaccinatie opgenomen in het rijks vaccinatieprogramma. Dit betekent dat, sinds 2018, kinderen van 14 maanden een uitnodiging krijgen om zich te laten inenten. Voor oudere mensen is het dus belangrijk dat ze de vaccinatie gaan halen als ze op reis gaan. Wanneer je naar Mekka wilt gaan, is het verstandig om deze vaccinatie te nemen. De kosten van deze vaccinatie zijn ongeveer 70 euro.

Hepatitis A

Hepatitis A wordt ook wel geelzucht genoemd. De vaccinatie hepatitis A voorkomt dat je deze lever ontsteking krijgt. Doorgaans worden kinderen vaak niet ziek van deze ontsteking, maar volwassen kunnen erg lang ziek blijven. Mensen kunnen besmet raken met het virus door in contact te komen met de uitscheidingsproducten van besmette mensen. Door de goede hygiëne komt het virus in het westen bijna niet voor. Daarom is het extra belangrijk de vaccinatie te nemen wanneer je besluit op reis te gaan naar een niet-westers land. Westerse mensen hebben namelijk geen antistoffen opgebouwd tegen het virus. Als je besmet bent, treden de symptomen pas tussen de 2 tot 7 weken op. De incubatietijd is dus redelijk lang. Een vaccinatie kan je beschermen tot 1 jaar. Maar mocht je binnen 6 tot 12 maanden een tweede vaccinatie nemen, dan ben je voor 30 jaar beschermd.

Kortom, de vaccinaties voor hersenvliesontsteking en geelzucht kunnen dus van levensbelang zijn. Haal ze daarom altijd, wanneer ze nodig zijn in het land waar je naar toe gaat.